home
English
om oss tjänster
kontakt
länkar
aktuällt

Uppsala konsert- och kongresshus är unikt för sin arkitektur men också för de akustiska lösningarna. Man har valt att lägga den stora salen längst upp i huset ovan de två mindre salarna som i sin tur ligger ovan den stora restaurang och bankettsalen. Detta har inneburit exceptionellt stora krav på ljudisoleringen i vertikal led. Samtidigt har stora salen fått en foajé med underbar utsikt över staden.

Det som vidare är unikt i den stora salen är de ljudspridande väggarna. Till arkitektens förtjusning valde vi att använda samma form på väggpanelerna som de, som var ritade på fasaden. Genom att organisera panelerna med två storlekar i olika sammansättningar kunde vi uppnå önskad funktion. Den spridning och diffusion som dessa åstadkom gjorde att spolgardinerna i tak fick extra stor ljudabsorberande effekt. Med dessa kan efterklangstiden således sänkas från 2.1 sekunder till strax under 1.5 sekunder.

Alla installationer i tak inklusive de nämnda spolgardinerna är dolda ovan ett nättak. Detta kan fås att ändra färg genom den strykande belysning som den stora mängden led-lampor kan åstadkomma. För att inte nätet skulle ge okontrollerad ljudabsorption genomfördes mätningar av ljudabsorption och tranmission i ljudlab på DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Projektet genomfördes i samarbete med Gade Mortensen Akustik A/S. Akustikon svarade även för projekteringen av AV- och teaterteknik. Det senare i samarbete med teaterkonsult Dick Hasselblad. Huset invigdes i oktober 2007.

Arkitekt: Henning Larsen Tegnestue, Danmark.